blog-post image

S montessori principy ve výchově dáte dětem více

Málokterý rodič nechce pro své dítě to nejlepší. Zejména my, maminky, hledáme způsoby, jak udělat naše děti šťastnějšími, chytřejšími, vnímavějšími či kreativnějšími. Dnešní svět je zahlcen zbytečnostmi a zejména u dětí si rychle uvědomíme, že méně je vlastně více. To vidíme, třeba pokud jde o množství hraček, ale i v předškolním či školním systému. Inspiraci, jak na to lépe, lze najít v montessori filosofii.

Montessori rozhodně není pouhou módní vlnou

Montessori škola i další alternativní školy, jako je například Daltonská, Waldorfská či Frinetovská škola, se dostávají do popředí, protože mnoha rodičům a ani dětem stávající systém vzdělávání nevyhovuje. Montessori škola patří mezi nejpopulárnější a nejpropracovanější. Filosofie její zakladatelky, Marie Montessori (1870–1952), byla rozpracována do detailu dalšími a dalšími pedagogy, chopili se ji výrobci hraček a mnoho fanoušků má mezi rodiči, kteří své děti od narození vychovávají podle montessori principů.

Maminka si hraje s dcerou a hračkami na prsty

Obr.: Maminka si hraje s dcerou a hračkami na prsty

Principy montessori pedagogiky lze aplikovat již od nejranějšího dětství

Rozhodně nejde jen o profi předškolní a školní výuku podle alternativních principů, které jsou blíže dětem a lépe jim pomáhají ve správném rozvoji tempem vlastním každému dítěti. Ano, každé dítě se rozvíjí jinak, a je zbytečné až nevhodné snažit se tento vývoj urychlovat. Nejvíce dítěti pomůžeme tím, když mu dáme k dispozici vhodně připravený prostor pro jeho rozvoj. Nejde pouze o prostor jako takový, ale o soustavu pravidel, které již Marie Montessori shrnula do několika známých pouček. Některé rozhodně stojí zmínit i v tomto článku.

Obr.: Díte si hraje s montessori hračkami

Hlavní principy montessori výchovy

  • Podporujte činnost dítěte, avšak volte vždy neautoritativní a nenátlakový přístup.
  • Dítě nenapomínejte a netrestejte.
  • Nedělejte věci za dítě. Buďte pouze průvodcem. Dítěti pomozte až ve chvíli, kdy vás o pomoc požádá samo.
  • Posilujte zdravé sebevědomí a cílevědomost dítěte.
  • Poskytněte dítěti svobodu v těch případech, kdy je s ní již schopno samo zodpovědně naložit.
  • Nechte dítě aktivně přispívat ke svému vzdělání, tedy například volit si téma, které jej zajímá.
  • Chyby při učení, tvoření i chování jsou cestou ke zlepšení a poznání.
  • Nechte děti volit si místo pro práci a tvoření, stejně jako materiál.
  • Připravte dětem takové pomůcky a materiály, které jsou adekvátní jejich věku a schopnostem. Maminky, které to pochopily, dnes preferují montessori hračky.

eliNeli Montessori kostka s aktivitami 40 cm

Obr.: eliNeli Montessori kostka s aktivitami 40 cm

Montessori hračky a pomůcky

Jako maminky dnes máme po ruce vše, co pro aplikaci montessori výchovy potřebujeme. Najdeme dostatek literatury, takže nemusíme absolvovat drahé kurzy. K dispozici jsou skvělé montessori hračky a montessori pomůcky, díky kterým si je již nemusíme samy vyrábět. V našem vyhledávači zboží pro děti a maminky Mimistyl.cz jsme pro vás vybrali skvělé montessori hračky a pomůcky, díky kterým dokážete pro své děti vybrat ty pravé.

Montessori houpačka smile pastel

Obr.: Montessori houpačka smile pastel

Na hračkách záleží

Nepodceňujte důležitost hraček. Jejich výběr není v dnešní době snadný. Vybírejte vždy výhradně kvalitní hračky. Raději méně, ale kvalitní. Dbáte tím na bezpečí svých dětí, ale i na jejich rozvoj. Přemíra hraček dětem škodí. Lepší je vybírat hračky chytré a kreativní. Montessori hračky k nim rozhodně patří. Najdete je pro různé kategorie dětí. Od těch nejmenších, tedy od novorozenců, přes batolata, předškoláky až po školní děti.

Důležitý je rovněž výběr materiálu. Nejenže by měl být bezpečný, ale rozhodně je lepší preferovat dřevěné hračky, samozřejmě s kvalitní a pro děti nezávadnou povrchovou úpravou. Vybírejte hračky pro všechny smysly svých dětí. Nezapomínejte třeba na rozvoj jejich sluchu. Senzorické hračky děti baví a rychle je posouvají ve vývoji. Podporujte jemnou i hrubou motoriku výběrem správných pomůcek. Najdete je často právě mezi montessori pomůckami. Stejně tak, jako pomůcky pro sebeobsluhu dětí.

Senzorický 3set - Klid, 3ks x 250 ml

Obr.: Senzorický 3set - Klid, 3ks x 250 ml